Sundt slik opskrift

Tørret frugt chips

Med et tørreapparat er det muligt selv at tørre frugt m. m.

Det er velsmagende, det er sundt og fuld af fiber, vitaminer og mineraler.

 

Du tørrer frugten , så den bliver helt sprød.

Alt frugt kan bruges, æbler,bananer,ananas m.m.

 

Her vil opskriften omhandle ananas, det udgangpunktet kan bruges på div. frugter. Dog vil tørretidens længde variere fra frugt til frugt.

 

Forberedelse:

For at sikre en høj kvalitet af den færdige tørret frugt chips, start da med at rengøre alle bakker med vand og sæbe. Skyld efter med rent vand for at fjerne alle sæberester. Slut af med at skolde bakkerne (mindst 85 gr. varmt vand), så er du klar til at gå igang.

 

1.   Tag en frisk ananas, den skal være moden og absolut pletfri.

 

2.   Ananassen skal først findeles. Med en ananas slicer er det hurtigt klaret.

 

3.   Du skærer toppen af ananassen med en kniv. derefter tager du din ananas slicer og drejer /skærer ned til bunden af ananassen.Resultatet bliver at hele ananassen er skåret fri af skallen,den er skåret i skiver, og den hårde kerne i midten er også fjernet. Håndtaget kan med et tryk tages af, derved bevares ananasskiverne intakte, når de tages af ananas sliceren.

 

4.   Del derefter ringene i 4 dele. Disse stykker er for tykke så du må gerne med en kniv fintdele stykkerne endnu engang, så tykkelsen er nede på ca. 3mm. Det giver den bedste resultat når de er færdigtørret.

 

5.   Det findelte ananas lægges i tørrebakkerne, det gør ikke noget det lægger oven på hinanden, dog højst 1/2 kg frisk frugt i hver bakke.

 

6.   Du kan sagtens tørre flere forskellige frugter under samme tørreproces, hold frugterne adskilt i hver sin bakke.

 

7.   Når tørreapparatets bakker er fyldt, lægges låg på og tørring sættes igang. 

 

8.   Efter ca. 2-3 timer er det en god ide lige at løsne alle frugterne fra bakkernes bund med en paletkniv, ellers kan frugterne godt sætte sig fast i bakkerne og kan være svære at løsne, når de er helt færdigtørret.

 

9.   Ananas skal tørrer i ca. 12- 14 timer, alt efter hvor meget og hvor tæt de lægger i bakkerne.

 

10.   Det er også en god ide 2-3 gange under tørrerprocessen at bytte lidt rundt på bakkerne, sådan de skiftes til at være øverst og nederste Dette gælder især hvis du tørrer med max antal bakker, 5 eller 8 bakker alt efter hvilken tørreapparat der anvendes.

 

11.   Når du skal bedømme om frugterne er færdig tørret er det vigtigt at tage et par stykker ud af tørreapparatet og lade det helt nedkøle. først her er det muligt at bedømme.

 

12.   Når tørreprocessen er afsluttet lægges det tørrede frugt i rene glas med lufttætte låg, så det ikke suge fugt fra omgivelserne.

 

13.   Efter et døgn rystes glassene med det tørret frugt, klistre det sammen skal det i tørreapparatet igen, da det ikke er færdigt tørret.

 

14.   Der må max være 15% væde tilbage i frugten ellers kan det ikke holde sig, det kan du ikke rigtigt måle dig frem til , det er en erfaring du hurtigt lærer at vurdere efter et par gange.

 

God fornøjelse!  

 Tilbage til oversigt over udvalg af tørreapparater

Se også: Tørring