Bedstemors Rumtopf                                                             

(Romtopf er en tysk tradition, derfor hedder det rumtopf)

Romtopf / Rumtopf

Ingredienser:  frisk frugt, sukker og rom, mindst 54 %(for at frugten kan holde sig).

Generelt kan alt frugt fra haven bruges efterhånden som det modner, fra forår til efterår.

Så prøv dig frem med det frugt du synes er bedst.

 

Vær dog opmærksom på at visse frugter ikke er egnet: æbler, solbær, blåbær og brombær.

Brug kun helt modne og friske frugt, de vaskes grundigt og tørres af, så der ikke kommer vand i krukken. Se krukken.

Vær meget omhyggeligt med at bruge en ren ske ved hver påfyldning.

Frugten røres sammen med sukkeret, så sukkeret bliver opløst for at undgå det ikke lægger sig i bunden.                         

Før hver påfyldning af frugt røres forsigtigt rundt i krukken, læg evt. en plade ned i krukken, så frugten hele tiden er under rommen, hvis frugten lægger over overfladen er der risiko for der sker en forrådnelse og det hele bliver ødelagt.

Der skal under hele processen være en fingers bredde, ca. 2 cm rom over alt frugten.

Luk krukken med husholdningsfilm under låget for at undgå der sker en fordampning og det er med til at holde på aromaen. Krukken må meget gerne stå et køligt sted under hele processen.

Stenfrugter, som kirsebær, mirabelle og blommer kan dog alle godt tilsættes sammen med stenen, dette afgiver lidt mandelsmag til romtopfen.

Her er en opskrift, kig ellers på internettet eller brug fantasien, det her grundreglerne omkring en rumtopf,                   

Nogen siger også , hver gang man tilsætter frugten, skal der tilsættes 3/4 af frugten vægt i sukker og derefter tilsætter rom, så det står ca. 2 cm over alt frugt.

Hvis der er en rest af Rumtopfen, kan den holdes i gang, så man fortsætter på den til næste års frugtsæson.

 Rumtopf-kalender:

Maj/ juni:             0,500 kg jordbær + 0,250 kg sukker + 0,750 kg rom ( mindst 54% )

Juni/ juli:           1 kg kirsebær (med sten) + 0,500 kg sukker + 0,400  liter rom

Juli/ august :    0,500 kg abrikos og fersken ( udstenet, halveret) + 0,500 kg sukker +

0,400 liter rom

August/ sep.:   0,500 kg blommer eller mirabeller  ( udstenet, halveret)+ 0,5 kg hindbær + 0,5 kg sukker + 0,4 liter rom

Sep./ okt. :         0,500 kg pærer (skrællet, uden kernehus og skåret i stykker) + 0,250 sukker + 0,2 liter rom.

Okt./ nov. :       Senest 4 uger efter det sidste frugt tilsættes en halv flaske rom. Derefter skal rumtopfen stå endnu et  par uger og hvile og modne, så smagen bliver ekstra god.

Nov./ dec:         Der er romtopfen færdig og klar til at nydes,.   Velbekomme.

 

Der bliver til de skønneste desserter, rumtopf bruges som tilbehør til fromage, is, lagkager, pandekager, vafler eller serveres med flødeskum. Romlagen kan serveres som likør til kaffen.